PRUBSN vs PRU – Which one?

Lama tidak menulis di sini rasanya. Ini hanyalah pandangan peribadi saya. Terpulan kepada anda untuk menerimanya atau tidak. Lain orang lain pandangan. Setelah ramai orang yang saya jumpa pelbagai pandangan yang mereka lemparkan. Antara antara yang tahu apa yg mereka mahukan. Ada yang mengambil plan insurans hanyalah untuk simpanan dan ada yang benar2 benar menitik beratkan perlindungan atau plan perubatan yang ditawarkan.

Apa yang akan saya catatkan di sini adalah panduan buat mereka yang benar-benar mahukan perlindungan yang maksima. Anda boleh memilih. Namun ditegaskan di sini bahawa produk dari PRUBSN adalah mengikut syariah dan berkonsep takaful manakana produk dari PRU adalah insurans konvensional tetapi simpanan dilaburkan di dana2 yang HALAL.

Ini adalah contoh perlindungan yang dapat diberikan.

Pemegang polisi :
Wanita Tidak Merokok berumur 32 tahun
Seorang guru (kelas 1)
Caruman : RM200 sebulan

PRUBSN vs PRU


PRUmed akan membayar manfaat berikut sekiranya dimasukkan ke hospital akibat penyakit atau kecederaan sebelum usia 70 tahun.

Satu unit PRUmed/ MEDICAL COVER akan membayar:

  • RM50 sehari (sehingga 100 hari dalam setahun) sepanjang tempoh masuk hospital
  • RM100 sehari (sehingga 30 hari dalam setahun) sepanjang tempoh dimasukkan dalam unit rawatan rapi, dan
  • bayaran sekali gus sehingga RM2,500 (sehingga RM12,500 dalam setahun) untuk prosedur pembedahan, bergantung kepada tahap keseriusannya.
  • Hospital Benefit membayar manfaat tunai harian sekiranya dimasukkan ke hospital akibat penyakit atau kecederaan. sebelum usia 70 tahun.

Satu unit Manfaat Hospital/Hospital Benefit akan membayar sebanyak RM50 sehari (sehingga 100 hari dalam setahun) sepanjang tempoh masuk hospital.

Oleh itu, dalam quote di atas, pemunya polisi jika dimasukkan ke hospital dan ke dalam wad biasa tanpa melibatkan pembedahan, akan menerima elaun hospital sebanyak RM300 sehari. (Kombinasi 2 unit + 4 unit = 6 unit). 6 unit darab RM50 = RM400.

Major Medical Cover(MMC)/ PMM ialah Kad Perubatan. Bg PRUBSN, anda layak menduduki bilik RM100 sehari manakala dengan PRU anda boleh duduk had bilik RM150 sehari. Anda boleh rujuk dalam posting saya terdahulu dalam tajuk MEDICAL CARD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: